maandag 3 juni 2013


CAMBODJA VOLDOET NIET AAN DE WTO RICHTLIJNEN INZAKE NAMAAK
EN PIRATERIJ

Zicht op de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Foto Peter-Vincent Schuld

De Cambodjaanse regering maakte het vorig jaar al bekend, maar thans lijkt het helaas waarheid te zijn geworden.  Cambodja heeft het niet gehaald om te voldoen aan de WTO richtlijnen inzake de handhaving van auteursrechten en de bestrijding van namaak. De handel in allerlei
namaak-producten zoals Louis Vuitton tassen en illegaal gekopieerde CD's / DVD's  is nog steeds in volle bloei.

Om de zoveel tijd slaan de autoriteiten wel een slag. Zo is en tijdje terug 7 ton aan namaak cosmetica in beslag genomen en vernietigd. Het is echter een druppel op een gloeiende plaat.


Beauty winkels met een substantieel aandeel namaak, zoals hier in Phnom Penh zijn nog steeds makkelijk te vinden. Foto Peter-Vincent Schuld.

Ondanks de hulp die het bestuurlijk apparaat onder andere krijgt van Japan, wil het de Cambodjanen
het nog steeds niet lukken om de handel in inbreuk makende goederen onder de knie te krijgen.
Iedereen weet dat Aziƫ ervan vergeven is en dat het bijna onbegonnen werk is. Maar toch zal er op termijn resultaat behaalt moeten worden. De Cambodjaanse regering vroeg vorig jaar al aan de WTO of ze uitstel konden krijgen bij het halen van hun doelstellingen. Mei 2013 ziet het er volgens de laatste berichten er nog steeds niet goed uit. De handel tiert nog immer welig voort, de smokkel over de rivier de Mekong inbegrepen. BNG Legal, een lokaal gerenommeerd advocatenkantoor uitte haar verontrusting al in 2010 toen zij een Survey on Counterfeits in Cambodia uitbracht met daarin keiharde
feiten over de makkelijke verkrijgbaarheid van namaakgoederen van allerhande vooraanstaande merken.  Ik denk echt dat het een utopie is dat Cambodja binnen afzienbare tijd haar doelstellingen zal halen en vrees dat zij de WTO opnieuw om uitstel zal moeten vragen.

Tekst: Copyright: Peter-Vincent Schuld


In lokale kleine winkeltjes stikt het al van de namaak merkprodukten dat gewoon open en bloot over de toonbank gaat.
Foto: Peter-Vincent Schuld
De Cambodjaanse Gendarmerie; zijn zij capabel genoeg om  effectief op te treden ? Foto: Peter-Vincent Schuld
Politieboten liggen afgemeerd aan de kades van de Mekong in Phnom Penh in plaats van dat er jacht wordt gemaakt op de smokkelaars dia via de rivier o.a. namaakgoederen van en naar de buurlanden verschepen. 
Foto: Peter-Vincent Schuld










































Geen opmerkingen:

Een reactie posten