zaterdag 15 juni 2013


WTO, WIPO EN WHO : CONFERENTIE INNOVATIE MEDISCHE INDUSTRIE EN HET INTELLECTUELE EIGENDOM

Gezondheidszorg in Kenia, foto's :Peter-Vincent Schuld

De wetenschap schrijdt voort. Voortdurend worden er nieuwe technieken, behandelmethodes, medicijnen en medische apparatuur ontwikkeld. Innoveren en ontwikkelen kost
de industrie en de universiteiten handenvol geld.  Het is ook niet verwonderlijk dat betrokken marktpartijen hun investeringen proberen te beschermen door middel van patenten en
andere vormen van bescherming van het intellectuele eigendom, ook op werken van medische wetenschap rust auteursrecht. Alvorens er iets nieuws ontwikkeld is zijn we vaak honderden miljoenen en soms miljarden EURO's verder.

Hoe verhoudt dit business-model zich tot de toegang tot de zorg, ook in armere landen en de ontwikkeling van behandeling van zeldzame ziektes die minder profijtelijk zijn voor de  farma-industrie. Een voorbeeld hiervan is het draagbare nierdialyse-apparaat dat mede door de Nederlandse Nierstichting werd ontwikkeld, omdat de medische industrie zo de Nierstichting zegt, niet wou meewerken aan de ontwikkeling hiervan.

Het Intellectuele Eigendom is geen zwart-wit verhaal. Er zijn veel aspecten waar we naar moeten kijken,  en tegelijkertijd een investeringsklimaat in stand houden dat doe medische en farmaceutische industrie moet doen blijven innoveren. Op 5 juli a.s. wordt hier over gesproken in Geneve op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Wereldhandelsorganisatie WTO, en het Wereldorganisatie voor de bescherming van het intellectuele eigendom WIPO.

Onderwerp van besprekingen is de veranderende business-modellen voor medische en farmaceutische industrie.

Tekst: Copyright Peter-Vincent Schuld



De hoofdkwartieren van de Geneefse internationale organisaties,  WIPO, WHO en WTO. Foto's : Peter-Vincent Schuld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten