zaterdag 15 juni 2013

POOLSE MINISTER VAN CULTUUR WIL SPECIALE
RECHTBANKEN VOOR HET INTELLECTUELE EIGENDOM



Eindelijk weer eens iemand met visie. Tot op heden worden we in diverse landen nog te vaak geconfronteerd met rechters met 0,0 verstand van zaken betreffende het intellectuele eigendom
die soms met tenenkrommende uitspraken komen.

Gebrek aan kennis van internationale wetgeving en Europese rechtsregels of regelrechte lamlendigheid
zijn in sommige landen geen uitzondering, iets wat een slechte zaak is voor de rechtsorde met betrekking tot het intellectuele eigendom. Je hoeft het niet altijd met een uitspraak eens te zijn om toch de juridische motieven te begrijpen.

Wij als specialisten, juristen en advocaten op het gebied van IE ergeren ons met regelmaat aan slechte rechtspraak.

De Poolse Minister van Cultuur Bogdan Zdrojewski heeft dit probleem als geen ander begrepen, in navolging van veel andere mensen die begaan zijn met auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten pleit hij voor speciale IE-rechtbanken binnen het huidig stelsel van rechtbanken in Polen en richtte een brief aan zijn collega, de Minister van Justitie met een klemmend beroep daartoe.

Hij wordt in zijn voorstel bijgetreden door diverse andere Poolse ministeries, overheidsorganen en colleges van patentadvocaten. De minister ergert zicht aan het feit dat teveel rechtsprekende organen zich buigen over IE zaken. In Polen zijn thans twee wetten die handelen inzake het intellectuele eigendom, de Auteurswet van 2004 en de Industriele Eigendomswet van 2000.

Het initiatief wordt uiteraard ook gesteund door Poolse organisaties van rechthebbenden, zeker nu het aantal rechtzaken in de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen.

Mocht dit voorstel waarheid worden, dan is dit een mooi voorbeeld voor andere Europese lidstaten.

Tekst: Copyright Peter-Vincent Schuld
De Poolse hoofdstad Warschau, met volop creatieve activiteit die rechtsbescherming nodig heeft.
Foto: Peter-Vincent Schuld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten