zaterdag 18 mei 2013

EVEN VERDER DENKEN DAN UW NEUS LANG IS KAN GEEN KWAAD :-)


Via prive mails ontvang ik van u veel reacties op mijn blog. Hartelijk dank daarvoor.
In de korte tijd dat ik deze blog run lazen honderden mensen reeds mijn gedachtespinsels.

Nee dit is niet een typisch juridische blog.  Ik behandel met u regelmatige juridische onderwerpen
op het gebied van auteursrecht en maak regelmatig een uitstapje naar de advocatuur of andere aspecten
van het intellectuele eigendom maar wel met een vleugje persoonlijkheid.

Lieve lezers, blijf vooral uw vragen afvuren. Er bestaan geen domme vragen.
Ik heb liever dat u mij 10 x mailt en dat uw vraag afdoende is beantwoord in plaats van dat u mogelijk
in troebel vaarwater terecht komt.

Voor de collega's in het juridisch veld: Vergeet niet dat auteursrecht ook een sociaal recht is.

Voor de cynici: Auteursrecht is meer van deze tijd dan u wellicht beseft. Niet eerder was er een situatie
waarin vermogens  in een "virtuele wereld" tot stand komt.

Het enige verschil met de "stoffelijke" wereld is dat het het vermogen van een ander kwetsbaarder is geworden, maar daarvoor moeten wij de principes van het recht tot het creëren en exploiteren van een vermogen cq broodwinning niet op de helling gooien. De geschiedenis zal uitwijzen dat de bedenkers van de rechtsbescherming van het intellectuele eigendom, zieners waren. Dat zij de verlichting inluidden rond  het niet stoffelijk eigendom.

Het is een voorbeeld dat ik keer op keer aanhaal:

Herinner u de film over het leven van Mozart. Een componist en musicus wiens muziek we nog dagelijks over ons heen laten komen en nimmer ook maar iets van genialiteit en schoonheid heeft
ingeboet. Hij bracht ons het Requiem waarmee groten der aarden maar ook aardklootbewoners
die het wat rustiger in hun levenscarriere aandeden ten grave werden en worden gedragen.
En eenzame uitvaart, betaald door de Amsterdamse Sociale Dienst: iets wat straks veel geniale auteurssrechthebbenden weer ten deel gaat vallen ? foto : Peter-Vincent Schuld

De genialiteit van het klankenspel, het eerbetoon..... neen dat viel Mozart zelf niet ten deel.
Hij stierf zo arm als een rat, zo ziek als een hond. Werd in een herbruikbare kist gesmeten, gewikkeld in een laken. Zonder een waardig afscheid werd hij bij nacht  naar zijn graf gebracht, de kist naar voren gekanteld en het stoffelijk overschot van Mozart werd via een luik aan de voorzijde van de kist zo in het graf gekieperd. Ongebluste kalk er over heen, en daar ging ons muzikaal genie, op een onwaardige wijze gedumpt.  Gaan wij zo met onze verlichte kunstenaars om ? Als het aan de anti-auteursrecht lobby ligt dan kunnen we nog vele uitvaarten verwachten waarbij de sociale dienst voor de uitvaart moet zorgen omdat de overledene en de nabestaanden geen middelen hebben.

Alles moet maar gratis, voor hetgeen er aan het brein ontsproten is, daarvoor hoeft niet betaald te worden zo redeneert de anti-auteursrechtlobby.

Piratenpartijen schieten als paddestoelen uit de grond. We kennen vrijheid van vereniging maar deze politieke associaties ter bevordering van hersenloze amoeben met een menselijk karakter, heeft een ongeschreven agenda; namelijk die van de vervlakking, de nivellering van de kunsten, de muziek, de literatuur, de wetenschap, de fotografie. Waarom nog geld betalen voor het gebruik dat ontsproten is aan het brein. Waarom het intellectuele eigendom nog beschermen ? 

Maar het gaat niet om auteursrecht alleen. Vergeet niet dat als we de bescherming van het intellectuele eigendom beperken, dit ook nog eens bijzonder onaangename gevolgen kan hebben voor de stabiliteit en veiligheid in de wereld. Kennis over beveiliging van computersystemen komen makkelijker in handen van hen die deze kennis niet behoren te hebben, kennis met betrekking tot defensie-technologie kan in handen komen van gewetenloze idioten. 

Het is niet de eerste keer dat onachtzaamheid leidt tot verspreiding van kennis die leidt tot situaties waarin de kans is gegrepen om te voorzien in de mogelijkheid oim miljoenen mensen het leven te ontnemen. U denkt wellicht dat ik onzin vertel... maar ik neem u mee naar de jaren 70. naar Almelo, Nederland, om precies te zijn Urenco, producent van verrijkt uranium.

Een Pakistaanse geleerde genaamd Abdul Qadeer Khan, spioneerde en  ging aan de haal met technologie  inzake de verrijking van nucleair materiaal wat heeft geleid dat Pakistan beschikt over een kernwapen. Door diefstal en ondermaatse bescherming en beveiliging van intellectueel eigendom, een gebrek aan alertheid zorgde er voor dat de wereld een stuk onveiliger werd.  Ja, zelfs het huidige kernwapenprogramma van Iran is terug te voeren op de diefstal van intellectueel eigendom bij Urenco in de jaren 70. Khan deelde zijn gestolen kennis met het rigide en mensonterende regime in Iran.

Nee, daar denken de leden en de aanhangers van de piratenpartijen niet over na. "Think Beyond" gaat niet verder dan de buitenwanden van hun eigen portemonnee. Collectieve domheid ten top.

Met enig gegniffel denk ik aan mijn geliefde stripfiguren Asterix en Obelix
als zij ter zee gingen en zij kwamen de piraten tegen. Na een korte maar stevige confrontatie waren de piraten overgeleverd aan het wrakhout van hun schepen dat hen in leven hield in de gevaarlijke zeeën vol haaien en onderkoeling veroorzakend zeewater.  Zo, ik neem eens een bestaand toverdrankje  en trek nu een Redbull uit de ijskast en wens u met een knipoog een fijn weekend :-)


Copyright: Peter-Vincent Schuld




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten