woensdag 29 mei 2013


EXAMEN  FRANS UITGELEKT: OOK HIER IS HET AUTEURSRECHT VAN TOEPASSING


Nederland werd gisteren ietwat opgeschrikt door de voortijdige openbaarmaking van het VWO-examen Frans. Leerlingen zijn gedupeerd, alles staat op zijn kop.

Een dubieus figuur heeft het examen integraal voortijdig ge-upload op het internet.

De auteursrechten van dit examen liggen bij het  College voor Examens en met betrekking tot de extern aangewende teksten, tekeningen en foto's liggen de auteursrechten bij de individuele rechthebbenden.
Iedere rechthebbende heeft het recht om zijn rechten zoals die wet die heeft vergeven aan de rechthebbenden (makers) te laten gelden.

Dit is nu een voorbeeld dat op grond van de Aanwijzing Intellectuele Eigendomsfraude welke is uitgevaardigd door het College van Procureurs-Generaal, in aanmerking komt voor strafrechtelijk onderzoek en vervolging van de dader wegens het maatschappelijk belang. Bovendien is hier opzet in het spel.

Bij opzet, zoals nu wordt de openbaarmaking wederrechtelijk en dus strafbaar.  Het is derde rechthebbenden aan te bevelendie medewerking hebben verleend aan de realisatie van dit examen door de levering van illustraties, foto's en teksten zich eveneens tot de politie te wenden en aangifte te doen van opzettelijke inbreuk op het auteursrecht.

De Nederlandse auteurswet zegt hierover het volgende in art. 30  en 31a Aw.


Artikel 31
Hij, die opzettelijk inbreuk maakt op eens anders auteursrecht, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Artikel 31a
Hij die opzettelijk een voorwerp waarin met inbreuk op eens anders auteursrecht een werk is vervat,
a. openlijk ter verspreiding aanbiedt,
b. ter verveelvoudiging of ter verspreiding voorhanden heeft,
c. invoert, doorvoert, uitvoert of
d. bewaart uit winstbejag
wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste één jaar of geldboete van de vijfde categorie.

Als de dader gevonden wordt dan staat hem of haar het nodige te wachten.
Werk aan de winkel voor de digitale rechercheurs.

Tekst: Copyright Peter-Vincent Schuld

Politie en Justie hebben interesse in diegene die het VWO examen Frans illegaal openbaar heeft gemaakt en daarmee velen heeft gedupeerd.film-Gendarme Louis de Funes,  hier als reclamezuil in het Franse Saint Tropez, Frankrijk staat al klaar met zijn gummiknuppel :-) foto Peter-Vincent Schuld




Geen opmerkingen:

Een reactie posten