vrijdag 10 mei 2013

SPANJE , LAND VAN ZON, ZEE EN ZONDES

Tot voor kort was Spanje een vrijhaven voor inbreukplegers op auteursrechten en andere intellectuele eigendomsrechten.

Namaakgoederen zijn tot op de dag van vandaag overal te vinden, op het strand, de boulevards, aangeboden door Senegalese illegalen tot in de "Blokkels" de bijnaam die ik heb gegeven aan de talloze Chinese winkels met allerhande huishoudelijke goederen. Namaak is overal.

Voetbalclubs zoals FC Barcelona en Real Madrid worden hier op handen gedragen, maar de illegale shirts en andere illegale merchandise voorzien van foto's van persagentschappen en nieuwsmedia
zijn al om te vinden. Die zaken brengen dus grote schade toe aan de voetbalclubs en hen die
het beeld naar de nieuws- en voetbalconsument brengen.

De Spaanse rechters met ontoereikende wetgeving in de hand waren tot voor kort nogal mild voor hen die auteursrechten, merkrechten en andere intellectuele eigendomsrechten overtraden. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet. De Spaanse rechtsmacht is vaak wars van keiharde
"law enforcement"  die niet zelden door de Spaanse rechterlijke macht wordt geassocieerd met het dictatoriale Franco verleden. Met de vrijheidslievendheid van de Spaanse rechterlijke macht, die op zich zelf als  uitzonderlijk te waarderen valt te bezien is ook een keerzijde naar boven gekomen.  Het gevaar van misbruik van vrijheden ligt niet alleen op de loer het. De Spaanse economie en talloze binnen- en buitenlandse rechthebbenden ondervonden en ondervinden gigantische schade.

Wie Spanje een beetje kent, weet dat Spanje ook HET land is van de kunstenaars, zoals Picasso, Dali, schitterende moderne architectuur en een ongekend aantal ontwerpers van bijzonder mooie kleding

Huis Salvador Dali in Port lligat Cadeques, Spanje
foto's: Peter-Vincent Schuld
, van elegant tot uiterst frivool. Overal tref je kunstenaars en andere creatieve geesten die juist hun creatieve weg hebben gevonden door de herwonnen vrijheid na val van het Franco regime.

Spanje is het land van diverse verdragen met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten
denk aan het UNESCO/WIPO Verdrag tot voorkoming van dubbele belastingen op auteursrechtvergoedingen, het Protocol van Madrid (1989) betreffende de internationale registratie van merken en de grondslag van dit protocol genaamd het Systeem van Madrid dat faciliteert in de internationale registratie van merken en dat al dateert van 1891. Vergeet ook niet dat in het Spaanse Alicante het EU Office for Hamornisation of the Internal Market (OHIM) is gevestigd dat zich onder andere bezig houdt met de registratie het Community Trademark, 1 gemeenschappelijke registratie van het merkrecht voor de gehele EU.

Spanje is zich bewust van het hedendaags cultureel en creatief erfgoed alsmede de economische waarde van het intellectuele eigendom maar wist het economisch model niet te vormen waarbinnen het intellectuele eigendom kon gedijen.

Spaanse collectieve auteursrechtenorganisaties kregen bijstand van onder andere de Nederlandse Buma Stemra om tot inning te kunnen overgaan van auteursrechten met betrekking tot muziek.

In elke bar, in elk restaurant staan er TV's en wordt er muziek (af)gespeeld. Vaak zonder afdracht van auteursrechten. De inning van die rechten moet niet manu militari gaan, maar er is sensibilisering nodig zodat o.a. horeca-ondernemers ook begrijpen dat het betalen voor het afspelen van muziek en het laten zien van TV beelden een normaal onderdeel is van de bedrijfskosten, zoals de inkoop van de dranken en de tapas. Het is onderdeel van het product dat horeca-ondernemers leveren en die kosten mogen gerust aan de consument worden doorberekend.

Onder druk van verplichte geïmplementeerde Europese richtlijnen, internationale verdragen en niet in de laatste plaats onder druk van een sterke nationale auteursrechtlobby en Amerikaanse politieke pressie is de wetgeving in Spanje recentelijk sterk aangescherpt en begint de handhaving stapje voor stapje vorm te krijgen en kan ook Spanje mee in de internationale rechtsorde met betrekking tot het intellectuele eigendom in het algemeen en het auteursrecht in het bijzonder.

Maar ik heb 2 dringende adviezen voor de Spaanse voorvechters voor het auteursrecht in het bijzonder en het intellectuele eigendom in het algemeen;

1) Begin eerst met sensibiliseren en uitgebreid voorlichten van particulieren en horeca-ondernemers
en vergeet niet dat te doen op een manier die de Spanjaarden uiteindelijk zullen accepteren.
Behoud het maatschappelijk draagvlak door de juiste communicatie te voeren.

2) Begin met streng optreden tegen verkopers van allerhande inbreuk makende goederen.

Voor toeristen heb ik ook een advies: Koop niet van verkopers op het strand en laat de namaak Louis Vuitton tassen, namaak Gucci zonnebrillen, namaak Hello Kitty kinderkleding & speelgoed  en namaak FC Barcelona T-shirts links liggen.  De namaak Breitling horloges vertellen precies hoe laat het is op 1 vlak: namelijk tijd om doordacht, zorgvuldig maar daadkrachtig op te treden tegen inbreuken tegen het auteurs- en merkenrecht.

Copyright: Peter-Vincent Schuld



Geen opmerkingen:

Een reactie posten