zaterdag 11 mei 2013


Job Cohen in zijn functie van voorzitter van (VOICE) Vereniging van Organisaties die Intellectueel Eigendom Collectief Exploiteren.

BRUGGENBOUWER COHEN AANWINST VOOR HET INTELLECTUELE EIGENDOM

Ik heb in mijn leven nimmer overwogen om op de PVDA te stemmen, laat staan dat ik er een stem op heb uitgebracht, maar voormalig Burgemeester van Amsterdam, voormalig fractievoorzitter van de PVDA in de Tweede Kamer en tevens voormalig lijstrekker Job Cohen is een bestuurder waar ik toch bijzonder veel respect voor heb.  Ooit werd hij uitgemaakt voor bedrijfspoedel. Ik heb me nooit in deze omschrijving kunnen vinden sterker zelfs, ik vond de bemerking redelijk abject en volstrekt afbreuk doen aan de integriteit van deze bijzondere bestuurder en bijzonder mens.

In een democratie hoef je het niet met elkaar eens te zijn om toch een sterk inhoudelijk debat te voeren om daarna met elkaar een kop koffie te gaan drinken. Dat is nou het mooie van een democratie en een samenleving met tal van opvattingen.

Auteursrecht is volop onderwerp van opvattingen, discussie en polemieken.  Juist in dit roerige tijdperk waarin intellectuele eigendomsrechten onder vuur liggen, niet zelden op basis van non-argumenten, heb je iemand nodig die bruggen kan bouwen en kan overtuigen. Job Cohen voldoet in mijn ogen perfect aan dit gewenste profiel. Het is ook niet voor niets dat hij ongeveer een jaar geleden voorzitter is geworden van de koepelorganisatie van Collectieve Beheers Organisaties (CBO's) van intellectuele eigendomsrechten VOICE.

Diverse vormen van openbaarmaking komen het beste in aanmerking voor een eerlijke inning en verdeling via een CBO. Hierbij valt te denken aan de rechten van componisten en tekstschrijvers Buma, voor naburige rechten SENA en daarnaast Pictoright, Videma e.v.a.

De rol van CBO's staat ietwat onder druk mede door het feit er onder andere vanuit de Europese Commissie er toch bewegingen te bemerken zijn die meer concurrentie nastreven tussen CBO's.
Of dit uiteindelijk de transparantie en de afnemers van rechten ten goede zal komen is nog maar zeer de vraag.  CBO's worden gekenmerkt door het feit dat ze georganiseerd en bestuurd worden door de rechthebbenden zelf. Op deze manier houden de rechthebbenden zelf ook invloed op hun eigen CBO.

Belangrijk is dat aan de ene kant een CBO het vertrouwen geniet van de rechthebbenden die ze vertegenwoordigen en aan de andere kant ook het vertrouwen hebben van de afnemers van licenties en de afdrachtplichtigen.

We kennen in Nederland een traditie van overleg, inderdaad het "poldermodel". Nu er zoveel discussies zijn, moeten deze discussies waardig en inhoudelijk gekanaliseerd worden.

De technologische vooruitgang heeft zoveel uitdagingen met zich teweeg gebracht dat er een balans gevonden moet worden tussen de economische belangen van de rechthebbenden en het gebruik en de toegankelijkheid van nieuwe technologie. Innovatie tegenhouden valt onder het zelfde lijstje van stommiteiten als de weerstand tegen de eerste stoomtreinen.  Cohen heeft het volstrekt juist dat er nieuwe business-modellen ontwikkeld moeten worden die er voor zorgen dat rechthebbenden niet de dupe worden.  Ik denk dat de rechthebbenden blij mogen zijn dat juist iemand met zoveel bestuurlijke ervaring als Job Cohen die al heel wat moeilijke zaken heeft moeten "handelen" zich het belang van de rechthebbenden heeft aangetrokken Juist omwille van het feit dat Cohen in staat is op inhoudelijke gronden de discussie aan te gaan, integer is en weet hoe bruggen te slaan over afstanden die onoverbrugbaar leken.



Copyright: Peter-Vincent Schuld





Bruggenbouwer en ziener Job Cohen tijdens de Europese Top in Tampere. Foto Peter-Vincent Schuld




Geen opmerkingen:

Een reactie posten